KSH-ingatlan.com lakbérindex – 2021. július HIREK

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a nyári főszezon áremelkedést hozott az albérletpiacon. Országosan 2,7 százalékos volt a havi szintű emelkedés. A kínálati oldalon látható drágulás ellenére az albérletpiacon voltak magasabbak az árak, a mostani bérleti díjak még elmaradnak a 2020 januári csúcsértékektől. Országszerte augusztus közepén közel 19 ezer kiadó lakóingatlanból választhattak a bérlőjelöltek. Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban. Budapesten az átlagos bérleti díj 145 ezer forint volt. A legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó DebrecenbenSzegeden és Pécsen 10 ezer forinttal emelkedett a bérleti díj.

 

A nyári albérletszezon élénkülést eredményezett az országos és a fővárosi albérletpiacon. Az ingatlan.com legújabb összefoglalója a KSH-ingatlan.com lakbérindex júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat.

Drágulás történt, tovább szűkült az albérlet-árolló

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban pedig 2,4 százalékos növekedésről tanúskodik a mutató. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

„Számítani lehetett az élénkülésre és a bérleti díjak emelkedésére is, főként a nyári albérletszezon júliusi indulása miatt, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a diákok is megjelentek a keresleti oldalon. Bár a nyári hónapokban alapvetően a diákok generálják a legnagyobb keresletet, a keresleti oldalt erősítik az adott városban munkát vállalók bérlőjelöltek is. A koronavírus-járvány utáni visszarendeződéssel több, máshonnan odaköltöző alkalmazott keres magának újra lakhatási megoldást az egyetemvárosokban.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „A 2015-ös átlagokhoz képest a lakbérindex szerint az országos bérleti díjak 38, a budapestiek 30 százalékkal voltak magasabbak idén júliusban, ám ez még elmarad a 2020 januárjában elért rekordtól, amikor mind az országos, mind a fővárosi mutató bő 40 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet.”

Mennyibe kerülnek az albérletek?

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az idén – az év első hét és fél hónapjában – az albérletek iránt érdeklődők száma ugyan éves összevetésben csökkent, de 3 százalékkal nőtt a járvány előtti szinthez, azaz 2019 azonos időszakához képest. Augusztus közepén országosan közel 19 ezer kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Budapesten több mint 13 ezer lakóingatlan szerepelt a kínálatban, a megyeszékhelyeken több mint 3600 ingatlanból lehetett választani.

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 145 ezer forintot tett ki, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent 2020 augusztusához és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. Az ingatlan.com elemzése szerint augusztus közepén a nagy egyetemvárosok közül:

  • Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal.
  • Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja.
  • pécsi albérleteket 100 ezres bérleti díjjal kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten.
  • Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami stagnálásnak felel meg.

 

https://tudasbazis.ingatlan.com/message-board/ksh-ingatlan-com-lakberindex-2021-julius/

Összehasonlított Ingatlanok

Összehasonlítás
Csak 4 ingatlant lehet összehasonlítani, minden hozzáadott új ingatlan felváltja az összehasonlításból az elsőt.