A háború jelenti a legnagyobb kockázatot az ingatlanpiac egyik fontos szegmensében is

Közzétette a 2022 második negyedévére vonatkozó vezetői hangulatindexét a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO). A negyedévente készülő felmérés szerint az épületüzemeltetéssel foglalkozó cégek vezetői óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe.

Az LVHI (Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index) érték 2022. Q2-ben (51,01 pont) enyhe növekedést vetít előre, amely óvatos optimizmust takar a piaci szereplők részéről. A jövővel kapcsolatosan már nem a covid visszatérése a legnagyobb kérdés, hanem az orosz-ukrán katonai konfliktus esetleges negatív hatásai.

Az LVHI összetétele

A LEO minden évben (2020 közepe óta minden negyedévben) elkészíti a vezetői hangulat indexet (LVHI), a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési cégvezetők bevonásával. Az eredményt egy számban összesítik, amely leírja, hogy az adott negyedévben várhatóan hogyan alakulnak a cégek bevételei, az EBITDA-juk (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a kinnlévőségeik és az ott dolgozó munkavállalóik száma. Az index ezen tényezőkre adott becsléseket súlyozza és összegzi.

A vezetői felmérés szerint már nem is igazán az alkatrész, alapanyag árak drágulása aggasztja mind a megbízókat, mind az üzemeltetőket, hanem a fellépő kisebb nagyobb ellátási zavarok, amelyek akár komoly fennakadást is okozhatnak a zavartalan épületüzemeltetés terén.

Kicsit szélesebb körben vizsgálva az FM piacot befolyásoló folyamatokat, az alábbi változásokra érdemes figyelni:

  • az orosz-ukrán konfliktus nemcsak drasztikusan emeli az építőanyag és alkatrész árakat, hanem komoly ellátási kockázatot is hordoznak magukban,

  • a várhatóan megmaradó erős gazdasági növekedés a megrendelésállomány emelkedésével jár együtt,

  • a felpörgő építőipar egyszerre teremt plusz bevételt, de a munkaerőállomány egy részének “elszippantásával” erős bérnyomást is eredményez,

  • a villamos- és gázenergia drasztikus (2-2,5-szeres) növekedése az épületek teljes költségszintjének erős emelkedését okozza,

  • az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli.

  • az országgyűlési választások növelik a bizonytalanságot, amely hatással lehet a gazdaság teljesítményére is.

A 2022. Q2 index mögött lévő részletes adatok is visszatükrözik a várakozásokat. A válaszadók az árbevétel (51,33 pont) kismértékű növekedésével párhuzamosan az EBITDA (50,87 pont) hasonló mértékű erősödésével számolnak. A növekvő megrendelésállományt és az üres pozíciók betöltését a piaci szereplők a meglévő Létszám (50,87 pont) minimális emelkedésével kívánják megoldani. A kinnlévőség állomány (49,00) enyhe növekedésére számítanak a válaszadók.

Összehasonlított Ingatlanok

Összehasonlítás
Csak 4 ingatlant lehet összehasonlítani, minden hozzáadott új ingatlan felváltja az összehasonlításból az elsőt.